Referater fra turer

Flatanger august 2024

Referent: Anders Lundberg

Flatanger har etter hvert blitt et tradisjonelt turmål for oss i BioFoto Hordaland, både vinter og sensommer. Denne gangen var det sju glade medlemmer som dro avsted en langhelg i midten av august, fra torsdag til søndag. Værmeldingene var sånn passe, men når man bestiller mer enn et år i forveien, kan man ikke gjøre noe med det. Yr er jo god å ha, men heldigvis tar de feil av og til, og i løpet av de fire dagene vi var i Flatanger, hadde vi mye fint vær, i perioder helt fantastisk lys. 

Formålet med turen var å fotografere havørn og tyvjo fra båt. Vi hadde seks turer på sjøen, en kveldsøkt på torsdag, morgenøkt og kveldsøkt fredag og lørdag, og en morgenøkt på søndag. Vi hadde flere titalls stup av havørn på hver tur, så det ble mange bilder. Vi hadde god hjelp av Ole Martin Dahle som driver ørneguidingen i Flatanger. Han vet å manøvrere båten for å optimalisere forholdene for oss fotografer. Han hiver ut fisk, og ørnene stuper for å få mat til seg og ungene. Ørnene kommer alltid i motvind, og fisken blir alltid hivd ut på venstre side av båten. Vi som fotografer, plasserer oss slik i båten at alle får fri utsikt til ørnene. 

En utfordring er at det er mange måker. Måker er ålreite dyr, men vi vil ikke ha for mange av dem i ørnebildene, og slett ikke slik at de flyr foran hovedmotivet. Det ville fort blitt kaos om ikke Ole Martin hadde tatt affære. Han hiver ut hundepellets på høyre side, og det fungerer. Alle måkene styrter dit, mens ørna blir alene på venstre side. Hvis lyset da spiller på lag, blir det veldig bra.

Ole Martin har ca. 25 ørnepar i området han bruker. Det blir 50 ørner, og i tillegg kommer ungfuglene. I august er de fullt flyvedyktige, og i hvert revir blir det minst to stup hver gang, ofte mer. Noen ganger bommer en ørn på fisken, og da kommer den igjen. Av og til fotograferte vi i grenselandet mellom to ørnerevir, og da kunne det bli kamp i lufta mellom de to parene. Da ble det litt av en luftakrobatikk. Vi vekslet på hvilke par vi oppsøkte på hver tur, så det ble mange og varierte bakgrunner.

I Flatanger er det også tyvjo. Den var jo tidligere en fåtallig, men vanlig fugl langs kysten, men den har gått markert tilbake, særlig i sør. Mens vi var på besøk, kunne vi fotografere to par tyvjo. Tyvjo er en luftas akrobat, rask som få. Da får følgefokusen kjørt seg, men dagens kameraer med KI-generert følgefokus klarte fint å holde tritt.

Som en bonus fikk vi også fotografert hjort, rådyr og elg i løpet av helga. To av dagene besøkte noen et skjul i skogen for å fotografere småfugl. 

Vi bodde i eget hus som Ole Martin har til gjestene sine. Der er det stor stue, kjøkken, to bad og flere soverom. Mellom fotoøktene ble det mye sosialt, med prat, spøk og godt humør. Som alltid på BioFoto Hordalands turer, ble det mye uformell utveksling av kunnskap, erfaringer og idéer. På turene møtes gamle og nye venner, og da blir det gøy.

Hver av oss som var med, kom hjem med tusenvis av bilder. Her viser vi noen av dem, men vi har mange flere som ennå ikke er redigert. Dermed har vi mye gøyt redigeringsarbeid å se fram til i høst og vinter. Det Ole Martin har fått til i Flatanger, er ganske unikt. Ingen andre steder i verden er det så mange havørner som kommer igjen og igjen, med stup etter stup. Ikke rart at han får gjester fra hele verden, og mange gjør som oss, de kommer igjen og igjen. Vi gleder oss allerede til neste gang.

Gråmåke sitter på ryggen av havørna. Foto: Grethe Ulveseter.

Havørn i solnedgang. Foto: Grethe Ulveseter.

Gråmåke. Foto: Inger Christine Skåret.

Måkeflukt. Foto: Inger Christine Skåret.

Havørn i solnedgang. Foto: Odd Helge Gilja.

Gråmåke letter. Foto: Odd Helge Gilja.

Havørn med fangst. Foto: Per Steinar Rørvik.

Tyvjo. Foto: Per Steinar Rørvik.

Havørn i kystlandskap. Foto: Roald Anfinsen.

Tyvjo i flukt. Foto: Roald Anfinsen.

Kveldslys. Foto: Rolf Sylta.

Vaktsomme øyne. Denne ørna er 37 år gammel, en eldste som er kjent i Norge. Foto: Rolf Sylta.

Havørn i morgenlys. Foto: Anders Lundberg.

Ole Martin serverer måkene. Foto: Inger Christine Skåret.

Hvem mer det som trør på øyet mitt? Foto: Inger Christine Skåret.

På vei til ørnene. Foto: Inger Christine Skåret.

Klar til innsats. Foto: Inger Christine Skåret.

Måker på utsiktspunkt. Foto: Per Steinar Rørvik

Tidligere artikler

3 kommentarer

  1. Sissel Grønlund says:

    Så fantastisk! FOR et lys, FOR noen bilder, og FOR en tur dere har hatt! Vekker gode minner om Rundeturen.
    Takk, Anders, for strålende referat. Gøy å lese hva dere holder på med laaangt der borte langs kysten 😃

  2. Åse Solvi says:

    Dette var moro lesning Anders og forrrr noen flotte bilder med vakkert lys og noen veldig morsomme bilder! Så gøy å høre at dere hadde en kjekk tur med mye sosialt. 🙂

  3. Tusen takk for besøket. Utrolig flotte bilder da.
    Alltid en fryd å ha dere på besøk.
    Velkommen tilbake.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *