Referater fra turer

Tur til Alvøen 13.10.2024

Turleder og referent: Roald Anfinsen

Vi var seks naturfotografer som møtte opp til Biofotos planlagte tur til Alvøen, et sted kjent for sin lange historie og vakre natur. Første del av turen gikk langs den gamle fergekaien og videre til roklubben. Derfra gikk vi langs sjøkanten, på jakt etter gode fotomotiver. Vi fortsatte deretter til hovedgården, hvor vi tok bilder av den historiske hagen med dens kinesisk inspirerte paviljong, roseskjul og vakkert anlagte stier. Alléen bort til hovedgården med sine gamle, ærverdige parklindetrær var fortsatt grønn, med noen gule blader i toppen. I parken var det to store epletrær med mose på stammene og masse frukt både på greinene og på bakken. Her kunne vi hatt hjelm, for epler falt i bakken mens vi fotograferte under trærne.

Fra hagen gikk vi opp i skogen sør for hovedgården. Skogen ble plantet av Hendrik Jansen Fasmer i 1930-årene, og trærne hadde nå fått flotte gule og røde høstfarger. Det lå mye løv på bakken, og vi fant både sopp på trærne og visne bregner. Her utforsket vi området, og lette etter interessante motiver å fange med kameraene våre. Det var noe for enhver; noen brukte vidvinkel, mens andre var interessert i makro.

Etter en tid fant vi et tak å stå under, og vi koste oss med kaffe, te og medbrakt mat og snacks. Stemningen var munter, og regnet påvirket ikke humøret. Etter pausen gikk vi tilbake til hovedgården, langs alleen og videre forbi et stort felt med legepestrot. Legepestrot er en gammel klosterplante, og er kjent for sine vakre blomster og store blader. Munkene brukte de kjempestore bladene som «beitemark» for vinbergsneglene som de spiste som lekkerbisken. Navnet pestrot skyldes at planten ble brukt som middel mot pest. Så gikk vi ned til sjøen bak hovedgården, hvor vi fant flere motiver.

Samlet sett var dette en flott tur. Kanskje hadde en soloppgang gitt andre muligheter, men det er noe med regnet og høsten og den stemningen den får frem i bildene som en soloppgang ikke klarer. Alvøen er åpen hele året, og høsten er fortsatt ikke over, så det er ennå muligheter for å besøke denne perlen i Bergen vest. Kanskje blir det Biofoto-tur hit neste høst også. Når man er ute med Biofoto i samlet lag, skaper vi mye sosialt, og det ble det denne gangen også. Takker for en flott tur.

Det gamle epletreet. Foto: Roald Anfinsen.

Høst i skogen. Foto: Roald Anfinsen.

Høststi. Foto: Helge Bringeland

Bregne. Foto: Helge Bringeland

Alvøen Hovedgård med lindeallé. Foto: Per Ivar Bruvik.

Solsikker i hagen. Foto: Per Ivar Bruvik.

Bøkeblader. Foto: Jan Helge Fosså.

Mose med vanndråpe. Foto: Jan Helge Fosså.

Røtter. Foto: Anders Lundberg.

Bøk. Foto: Inger Christine Skåret.

Porten. Foto: Inger Christine Skåret.

Biofotinger med kvalitetstid. Foto: Jan Helge Fosså.

Tidligere artikler

1 kommentar

  1. Åse Solvi says:

    Masse flotte og stemningsfulle bilder. Artig å lese det godt beskrevne referatet 👍👍

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *