Referater fra møter

Seks fotografer viste 20 bilder hver

Av Åse Solvi 

Medlemsmøte 21.11.2024 Kl. 18 – 20:30, Multisalen, Åsane kulturhus

24 var til stede i Multisalen og 13 på Teams. 

Vi fikk se mange flotte bilder med stor variasjon i ulike kategorier. 

  1. Grethe Ulveseter; «Vann og land».

Grethe viste oss mange flotte landskapsbilder knyttet til temaet sitt. Her var det bilder fra Lofoten, Troms, Ferder nasjonalpark, Valdresflya, Tvindefossen mm. Vi fikk se bilder av fjell som speilte seg i stille vann, bølger, elver, fosser, landskap innhyllet i tåke og vakkert lys, samt noen hvor hun har benyttet ICM-teknikk (intentional camera movement). Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Grethe tar bildene sine. Hun planlegger alle komposisjonene med tanke både på lys, linjer, speilinger, balanse/gylne snitt, timing og eksponeringstid. Hun viste oss og forklarte bl.a. hvordan hun hadde tatt noen bilder fra Uttakleiva-stranden i Lofoten for å fange bølgene på bestemte steder slik at hun fikk den effekten hun ønsket. Et annet bilde som fanget oppmerksomheten, var et utsnitt fra en foss med tre store steinblokker som hadde satt seg fast mellom bergsidene i fossen. Disse framsto som et slags alter midt i fossen. Grethe har mye kunnskap om komponering av landskapsbilder og dette formidlet hun på en framragende måte gjennom foredraget sitt.

  • Egil A. Sæle; «Algeland – mellom flo og fjøre».

Egil har spesialisert seg på å fotografere alt som vokser i fjæresteinene og i vanndammer på svaberg. Vi fikk se en eksplosjon av fantastiske farger i bildene hans. Det var til tider som man skulle tro man var på en kunstutstilling med malerier! Egil bor på Sæle i Øygarden, og alle bildene hans er tatt i nærområdet. Han viste oss bilder av sjøanemoner, av mangefargete sneglehus, sjøroser (som det ikke finnes to like av), albueskjell sammen med ulike vekster, sjøsalat, butare, som er en opptil tre meter lang tareart som tilhører gruppen brunalger. Tidligere ble den brukt til dyrefôr, menneskeføde og gjødsel. Butare er vanlig på Vestlandet og i Nord-Norge, men finnes ikke på Skagerrak-kysten øst for Lillesand. Bildene var enten tatt i stille sjø eller sjø i strømning/bevegelse. Han hadde også bilde av en steinkobbe og ikke minst fra den syv mål store hagen han møysommelig har bygget opp, med bl.a. 13 ulike lyngarter! Til hagen hans valfarter folk fra mange steder i landet for å se den flotte hagen og også fordi det her ofte dukker opp veldig sjeldne fuglearter. Et sted det er verdt å besøke!

  • Rolf Sylta; «Landskapsbilder i nærmiljø på Askøy».

Alle bildene Rolf viste, var tatt i en radius på ca. én km fra der han bor. Rolf liker å fotografere når det er tåke, og vi fikk se noen veldig stemningsfulle og flotte bilder fra Hopshavn og fra Solsnes med tre furuer som speilte seg i vannet en tåkemorgen. Han tok oss med til et snødekt vann hvor to personer var en del av komposisjonen. Han liker ofte å bruke mennesker i bildene sine der det høver seg. Vi fikk seg bilder fra samme vannet, men denne gangen innhyllet i tåke. Rolf fotograferer ofte ved Askevatnet fra ulike årstider, hvor vi bl.a. fikk se et vakkert nordlysbilde. Noen av bildene har han tatt ned mot vannet fra et utkikkspunkt, og noen har han tatt i vannkanten. Vi fikk se ulike komposisjoner i flott lys, i tåke – med og uten kanopadlere. Et annet vann han ofte fotograferer ved, er Åsebøvatnet. De beste vinklene er ikke så lett tilgjengelig, fordi de må tas fra en smal vei, så her må andre bilister noen ganger vente til han er ferdig . Han viste oss bl.a. et praktfullt bilde fra dette vannet med frostrøyk over et naust sammen med et rimfrosset tre som speilte seg overflaten. 

  • Pål Hansen; ulike fugler.

Pål er opprinnelig fra Molde og begynte å fotografere i ung alder. Han flyttet til Bergen for å studere, og da ble kameraet til dels lagt på hyllen. Han plukket det fram igjen for fem-seks år siden, og bra var det, for han er en fremragende fuglefotograf. Det første bilde Pål viste, var av en vannrikse i åpent landskap. Denne fuglen er egentlig veldig sky, men sto plutselig utpå en vannflate hvor solen skapte et sølvlignende mønster. Et fantastisk flott bilde. Vi fikk videre se bilder av stjertmeis fra Nesttunvannet, en dompap i snøvær, fuglekongen ved hytta deres, og en spettmeis tatt om høsten hvor fuglen har en stor hasselnøtt i nebbet. En gang på vei til hytta, gikk der en rakkelhane langs veien (en krysning eller hybrid mellom storfugl og orrfugl). Pål viste oss også bilder av en dagsvermer, to lappspover han hadde fotografert på Herdla, en oter og den vakre gulbrynsangeren. Som seg hør og bør for en fuglefotograf, har Pål også vært på Runde og fotografert lundefugl. Han viste oss også spennende bilder av fugl fotografert i Amsterdam og ikke minst fra Mallorca. 

  • Ann-Mari Haukeland; «Bjørnetur og bilder fra nærområdet mitt».

Ann-Mari hadde delt foredraget sitt i to deler. I den første delen tok hun oss med til Finland hvor hun har vært to ganger for å fotografere bjørn, jerv og ulv. Den andre halvdelen av programmet var viet bilder fra nærområdet hennes. Fra Finland fikk vi se flotte og noen morsomme bilder av små og store bjørner, både småsøsken som lekte og klatret i trær, en voksen bjørn som kom så nær skjulet at kun deler av ansiktet kom med i billedrammen. Ellers viste hun oss bilder av jerv og en ulv som både badet og som speilte seg i vannet. Ann-Mari hadde også fanget en litt dramatisk situasjon mellom en ulv og en bjørn som «kranglet» om maten. Det endte med at ulven lusket av gårde.  Deltagerne på turen fikk også være med å fotografere en lappugle som hadde bygget reir i en lav stubbe. Ann-Mari bor i «hjorteland» i Samnanger, og mange hjortebilder fotograferer hun fra terrassen. Vi fikk også se flotte bilder av ulike fuglearter fra foringsplassen hennes; en kjernebiter hann som matet avkommet, nøtteskrike m.fl. Hun viste oss også sitt første nordlysbilde – vakkert og magisk. En stor, flott og variert samling med bilder. 

  • Per Steinar Rørvik; «Fugler fra skjul».

Sistemann ut var Per Steinar. Han begynte å fotografere på 1970-tallet, for så å ta en lengre pause før han plukket opp igjen hobbyen da han nærmet seg pensjonsalderen på 2000-tallet fordi han trengte en hobby. Den første tiden tok han mest landskapsbilder og vi fikk se bilder av en flokk mennesker som gikk i tau over en bre og et nydelig bilde av ørkensand med flotte former.  Deretter fulgte et morsomt bilde fra Runde av en oter som ville leke med en havørn, en storjo som vred seg rundt så den nesten lå på rygg, lundefugl og ulike småfugler som spettmeis, kjøttmeis m.fl. I tillegg til å ha vært på tur på Runde, har Per Steinar også vært flere ganger i Flatanger, samt hos Jostein Hellevik på Dalen Villmarksenter. Fra sistnevnte sted viste han oss flotte bilder av flaggspett, gråspett, lavskrike og spektakulære bilder av både en og to kongeørner i aksjon. Fra Flatanger fikk vi se bilder av hønsehauk, havørn i striregn og en kongeørn på et åte. Avslutningsvis viste han oss en havørn som satt på en grein i snøvær. Et supert foredrag fra en flink fotograf.  

Som vanlig; tusen takk til Bente som alltid stiller opp med bevertning i pausene. Dette er gull verdt for det sosiale i klubben, samt til Per Ivar og Helge B., som hadde en stødig hånd på alt det tekniske.

Fra venstre, bak: Rolf Sylta, Pål Hansen og Egil Sæle. Fra venstre, foran: Ann-Mari Haukeland, Grethe Ulveseter og Per Steinar Rørvik. Foto: Per Ivar Bruvik.

Tidligere artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *