Referater fra møter

Klassisk landskapsfotografering – hva man bør tenke på, ved Helge Søgnebotten

Av Åse Solvi 

Medlemsmøte 05.09.2024 Kl. 18 – 20, Multisalen, Åsane kulturhus

20 var til stede i Multisalen og 9 på Teams. 

Dette var det første møte hvor vi tok i bruk Teams i stede for Zoom. Det var dessverre tekniske problemer, særlig i første halvdel av møtet. Vi regner med å finne gode løsninger til neste møte.

Helge har fotografert siden ungdomsårene, og har de siste 55 årene bodd i Odda hvor han har nærhet til fjell, fjord, dyreliv og fugleliv. Han bor i Buerdalen blandt mektige og spektakulære fjell og med en brearm fra Folgefonna innerst i dalen.

Gjennom årene med fotografering har han for det meste tatt landskapsbilder, men de siste 15 årene har han også tatt mye bilder av fugler.

Helge snakket en del om det «gylne snitt» som er viktig for alle fotografer. Vi fikk se en rekke fantastiske bilder hvor han illustrerte dette. Med et hovedmotiv i «det gylne snitt», har undersøkelser vist at de fleste synes bildet blir mer behagelig å se på. Med uttrykket landskap la Helge vekt på trekkene vi ser i naturen med det blotte øyet. 

Han bruker mye tid på etterbehandling for å oppnå det for ham beste resultatet fra raw-filene. Han bruker sjeldent supervidvidvinkel da han mener former og detaljer da på en måte blir visket ut. Han bruker heller et objektiv med litt større brennvidde og setter sammen tre bilder etterpå.

Helge kom med åtte tips:

  1. Sørg for rett horisont.
  2. Ved fotografering av dyr, fugl og mennesker; la de komme inn i bildet.
  3. Sørg for en forgrunn og bakgrunn med motivet i midten. Dette skaper dybde.
  4. Lys skaper ofte landskapsbilder. 
  5. Se etter linjer i landskapet. Det er ikke nødvendige at disse er rette. 
  6. Ta gjerne med enkeltelementer som mennesker, dyr eller andre ting for å vise proporsjonene.
  7. Bruk gjerne innramming av forgrunnen, f.eks. greiner på et tre el.l.

Vi fikk se mange vakre, stemningsfulle og fantastiske bilder av alt fra Låtefossen med stor vannføring, bilder fra tjern og skog med tåke, mange bilder fra ulike vinkler og til ulike årstider av Sørfjorden. Med disse bildene viste Helge oss hvilken fantastisk dyktig fotograf han er.

Ellers; tusen takk til Bente som alltid stiller opp med bevertning i pausene. Dette er gull verdt for det sosiale i klubben, samt til Magne som hadde en stødig hånd på alt det tekniske.

Foredragsholderen fotografert av Per Ivar Bruvik.

Skog i tåkedis. Foredragsholderen nevnte at han var inspirert av av de klassiske landskapsmalere, bl.a. Lars Hertervig, noe vi kan se i dette bildet. Foto: Helge Søgnebotten.

Mønstre i åker og himmel. Foto: Helge Søgnebotten.

Elvedelta i tåke. Foto: Helge Søgnebotten.

Tidligere artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *