Referent: Anders Lundberg
Tema denne gangen var «Medlemmenes bilder». Vi pleier å invitere seks fotografer til dette temaet, men denne gangen var det sju som gjerne ville vise bildene sine, noe vi setter stor pris på. Møtet var godt besøkt; i salen var det 40 stykker, og på Teams var det 16. Møtet ble som vanlig holdt i Åsane Kulturhus, Multisalen.
Leder Per Ivar Bruvik ønsket velkommen og introduserte fotografene. Magne styrte teknikken.
Åse Solvi: Fjernt og nært gjennom ett år
Først ut var Åse Solvi, en av våre erfarne og dyktige fotografer. Det er alltid spennende å se Åse sine bilder, og denne gangen var ikke noe unntak. De fleste bildene var tatt gjennom det siste året, fra vår til vinter, og i ulike deler av Norge. Åse er en kløpper på å ta bilder av nattehimmelen, og her fikk vi bl.a. se noen fantastiske bilder fra Tyin-området, med stjernehimmel med nordlys mot noen av de flotte piggene i Jotunheimen. Utrolig flott!
Foto: Åse Solvi.
Marit Friberg: Hornøya
Marit er kjent for sin flotte, innholdsrike hage, men denne gangen tok hun oss med langt mot nord og øst, til fugleøya Hornøya utenfor Vardø. Vi fikk se flotte bilder av lunde, lomvi, toppskarv, krykkje og flere til. Det var fine nærbilder og bilder av store flokker av sjøfugl på himmelen og på sjøen, som tette svermer. Marit er også flink til å fortelle, så vi som satt i salen følte vi ble tatt med på en eventyrlig reise.
Foto: Marit Friberg.
Jan M. Lillebø: Dronebilder
Jan har fortid som profesjonell fotograf i Bergens Tidende. Nå bruker han mye av tida på tur, til fots på høye topper og med kajakk på vann og fjord. Ofte er dronen med på tur, og vi fikk se mange flotte og varierte dronebilder. Noen var tatt rett ovenfra og ned med kajakken omgitt av store felt med nøkkeroser, andre var mer skråbilder, av sherpatrappene opp til Bruviksnipa, eller av fosser i Eksingedalen. I det siste har han forsøkt seg med drone og lange lukkertider, og vi fikk se noen vellykkede bilder av fosser tatt på den måten. Ofte er han selv med på bildene, som en målestokk mot storslåtte landskap.
Foto: Jan M. Lillebø.
Jan Helge Fosså – fra Bergen til Sør-Amerika
Jan Helge åpnet med et oversiktsbilde av en populasjon med den insektetende planten rundsoldogg. Etter noen velvalgte ord om artens økologi, dukket han inn i soldogg-bladenes utrolige nærmiljø, med 105 mm makro i motlys. Vi kom tett på de spesielle kjertelhårene som skiller ut en klebrig væske som gjør at insekter sitter fast og til slutt blir oppløst og tatt opp i bladene. Soldogg-artene vokser i nitrogenfattige miljøer, men dette kompenseres ved at plantene får nitrogen fra insektene de fanger. Vi fikk også se fine bilder fra Sør-Amerika, der Jan Helge bl.a. hadde truffet på en plystrehegre som hadde fanget en øgle, og bilder av en liten flodsvin-familie.
Foto: Jan Helge Fosså.
Etter fire presentasjoner, var det klar for pause. Bente hadde som vanlig ordnet med mat og drikke, og praten gikk livlig i smågrupper ute i foajeen.
Odd Høydalsvik: Fire årstider med Helios
Odd hadde valgt en litt eksperimentell og kunstnerisk tilnærming denne gangen. Han fortalte at han hadde blitt inspirert av den finske fotografen Taru Rantala, som besøkte oss under Vestnorske Naturfotodager i fjor. Odd hadde skaffet seg et Helios-objektiv, snudd frontlinseelementet og satt på mellomringer. Med det hadde han dukket med i mosen og fargerike blomsterenger. Resultatet var høyst originale og flotte bilder med spesielle effekter. Ofte var bare sentrum av bildet skarpt, mens områdene rundt ble fint dempet. Her var det mer fokus på former, farger og mønstre enn av at alt skulle være skarpt. Bildene var spesielle og svært inspirerende. Kjekt å se fotografer som tør å gå nye veier.
Foto: Odd Høydalsvik.
Geir Folvik: Fra Etiopia til Jotunheimen og til Bergen
Geir er nyinnmeldt medlem, og han kastet seg like godt utpå med en flott presentasjon på sitt første møte i foreningen. Vi ble tatt med til ulike deler av Etiopia, der Geir gjennom en årrekke har hatt jobboppdrag som medisiner. Her fikk vi se bilder av både eksotiske fugler og dyr og folk med tradisjonelle klesdrakter og utsmykninger. Deretter gikk turen til Jotunheimen, med bilder av blåstrupe, dvergfalk og smålom. Det hele ble avrundet med noen flotte fuglebilder fra Fløyen. Geir bruker ikke telt eller andre skjul, han liker å snike seg innpå og bruker lang tid. Da opplever han av og til at fuglene kommer til ham.
Geir Folvik.
Petter Thornes: Fugler
Siste mann ut var Petter Thornes. Han startet med å fortelle om sin fascinasjon for fugler og fuglefotografering. De første bildene var fra Herdla, med to sandloer i vilter, hoppende lek, fulgt av en storskarv som forsøkte å få ned en fisk den hadde fanget. Petter fortalte han liker bilder av fugler i aktivitet, og vi fikk se mange eksempler på det. Det kunne være en havørn i motlys som akkurat hadde snappet en fisk med sjøspruten i bakkant, eller en musvåk som landet ved et åte. Vi fikk også se noen «bomber», dvs. sjeldenheter som av og til dukker opp her på berget. En av dem var en gråstripefluesnapper, tror jeg han sa at den het. Det spesielle her var ikke bare fuglen, men et insekt rett før det ble snappet av et gapende nebb.
Foto: Petter Thornes.
Det ble en utrolig kveld, full av flotte, inspirerende bilder. Og så variert! Det er så kjekt at vi har en forening der vi kan samles, prates, se bilder, møte venner, få nye venner og inspirere hverandre. I BioFoto Hordaland har vi fått til et miljø som er mer enn summen av hver enkelt av oss. Vi gleder oss til fortsettelsen.
På slutten av møtet presenterte Per Ivar vårens program med møter, kurs og turer. Programmet er lagt ut på hjemmesiden vår. Anders presenterte så programmet for Vestnorske naturfotodager 2025. Også dette programmet ligger på hjemmesiden. Medlemmene ble oppfordret til å dele informasjon om naturfotodagene etter hvert som den blir lagt ut på Facebook.
Foredragsholderne, fra venstre Jan M. Lillebø, Odd Høydalsvik, Marit Friberg, Petter Thornes, Jan Helge Fosså, Åse Solvi og Geir Folvik. Foto: Per Ivar Bruvik.